Spor üretmeyen istiridye mantarı miseli
Son zamanlarda istiridye üreticilerinin mantarhanelerde yoğun mantar sporuna maruz kalmasından dolayı karşılaştıkları ağır sağlık sorunlarıyla devam ediyor. Mantarhanelerde mantarların spor üretme aşamasında muhakkak maske ve filtre takmaları gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor olsa da henüz birçok mantar üreticisi bu konuda başarılı olamadı. Şimdi ise herkes spor üretmeyen mantar miseli var mı diye araştırıyor. Evet Var! İstiridye mantarlarının ticari olarak yetiştirilmesinde, bol miktarda basidiospore üretimi birçok işçide alerjinin gelişmesine neden olur.
Spor üretmeyen mantar tohumu (miseli)
Buna ek olarak, çiftliklerde sporların birikiminin, art arda gelen bitkilerde giderek daha düşük verim ve kaliteye yol açtığı öne sürülmüştür. Hollanda Tarım Bakanlığı tarafından finanse edilen bir projede, sporsuz istiridye mantar türlerinin prototipleri geliştirildi. Kağıt, en iyi hattın piyasaya nasıl seçildiğini ve piyasaya sunulduğunu açıklıyor mu? Deneysel yığılmalar Sylvan Spawn tarafından hazırlandı. HK35`e dayanan 30 adet sporsuz prototip suşu içeren ilk testten sonra, ticari istiridye mantar çiftliklerinde değerlendirme için iki suş seçildi. Ticari sporülasyon suşları kontrol olarak kullanıldı. Her iki sporsuz suş da ticari suşlara benzer bir üretim döngüsü gösterdi ve mantarlarının kıyaslanabilir bir raf ömrü vardı. E suşu daha sonra Sylvan Spawn tarafından H-195 olarak adlandırılan ticari bir hat olarak kullanılabilir hale getirildi. Sylvan H-195`i piyasaya tanıtmak için Hollanda, Almanya, Belçika ve İsviçre`den 12 üretici tarafından test edildi. Ey 300 ton H195 aşılanmış substratta performansını test etti. HK35, 3009, Le Champion 30 ve K12 gibi sporcul suşlarla H-195 karşılaştırıldı.
Spor üretmeyen mantar miseli (tohumu) hangisi?
Şu anda, sporsuz suşun Hollanda`da en az% 25 pazar payı var ve aynı zamanda Almanya, Belçika ve İngiltere`de yetiştiriliyor. Üretkenliği% 22 ila 28 arasında değişir (kg alt tabaka başına mantar kg). Spora dönüştüren suşlar normalde birkaç ay boyunca yetiştirildikten sonra verimde düşüş gösterirken, bazı üreticiler artık verim düşüşü olmaksızın 18 ay boyunca H195`i arttırmaktadır. Ayrıca, iklim gereksinimleri normalde sporüle edici suşların ihtiyaçlarına benzer. Büyüme ve hasat esnasında fruktifikasyon sıcaklığının düşürülmesi, mantarların koyu rengini ve daha uzun raf ömrünü tercih eder.
Türkiye`de sporsuz mantar üretmeye çalışan bir kompost firmasının görüşleri ise şu yönde: ?Mantarların tamamı, yapraklarının altında bulunan lamellerin arasından sporlarını bırakarak üreme işlemini gerçekleştirirler. Sporsuz mantar miseli üretimi yapıldığını bizlerde duyduk. Merak ettik, aldık, denedik. Mantar sektörü için iyi bir gelişme olabilir diye düşündük. Ekimini gerçekleştirdik. Fakat gördük ki, düşük verimde çalışan bir mantar miseli ile karşı karşıyayız. Kısır bir mantar miseli, emek sarf eden bizler gibi mantar üreticilerine para kazandırmaz.? ( Kaynak: internet )