Sığır Dili, Hydnum repandum
Türkiye’nin pek çok farklı bölgesinde yetişen mantar türleri arasında sığır dili mantarı geliyor. Beyaz rengi olması ile beraber olgunlaşma döneminde ortası çukur bir etki oluşturur. Peki sığır dili mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sığır dili mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
Sığır dili mantarı tıpkı sığır dili gibi kültürlü bir yüzeye sahip mantar türlerinden biridir. Kadifemsi bir dokuya sahip olması ile beraber, kremsi beyaz ile beraber sarımsı portakalın yanı sıra zaman içinde tavuk rengine dönüşür. Özellikle mutfaklarda önemli bir yer tutması ile beraber, yaygın kullanılan mantar türleri içerisinde yer alır.
Sığır Dili Mantarı Nerede Yetişir?
Genellikle farklı ortamlarda sığır dili mantarı kendiliğinden yetişir. Özellikle iğne yapraklı ağaçların bulunduğu sık ormanlık alanlarda yaygın yetiştiğini söylemek mümkün. Özellikle yaz aylarının ortalarından sonbahar aylarının sonlarına kadar bulunduğu bölge itibariyle yaygın olarak toplamak mümkün. Türkiye’de de aynı şekilde iğne yapraklı ormanlık alanlarda, köknar, kayın, palamut ve meşe ağaçlarının altında da yetişmektedir.
Nasıl Tanınır?
1. Mantar şapkasının şekli engebeli ve kenarlarda kıvrımlıdır. Üzeri mat olup, rengi beyazdan açık turuncuya değişen tonlarda olabilir.
2. Şapkanın altında , üstü ile aynı renkte, dikenimsi çıkıntılar bulunur. Genellikle bu çıkıntılar sapın üst tarafına kadar devam ederler.
3. Mantarın sapı genel olarak şapka ile aynı renkte veya şapkadan biraz daha açık renktedir.
4. Mantarın eti, geri kalan kısmı ile aynı renktedir.
5. Mantarın ayağında ve şapkasında kızıl-kahverengi lekeler bulunabilir.
Tadı:
Çiğ iken biraz keskin bir tadı vardır. Pişirildiğinde bu keskinlik kaybolur.
Yetiştiği yerler ve özellikleri:
Sığır dili mantarı çok çeşitli çevrelerde yetişebilen bir mantardır. İğne yapraklı ormanlarda olduğu gibi huş ağacı ormanlarında ve karışık ormanlarda da yetişebilir. Kayın, meşe, palamut, köknar ağaçlarının altında ortaya çıkarlar.
Gruplar halinde, yada uzun sıralar halinde serpilirler.
Toplama ve temizleme:
Sığır dili mantarlarını temizlemek oldukça kolaydır. Mantar gövdesi döndürerek koparıldıktan sonra sadece küçük topraklı ayak ucunu kesip atmak yeterlidir. Bu mantarlar böcek larvalarının (kurtçuk) istilasına nadiren uğrarlar.Yaşlı olanlarında dikenler kolayca dökülürler. O nedenle istenirse bunlar fırça ile temizlenirler. Aksi halde dikenler de mantarın diğer etli kısımları ile aynı kalitede yenilebilirdir. Ancak yaşlıların tadı biraz acı olabilir, o nedenle çok büyük olanlarını toplamayıp ormanda bırakmak yerindedir.
Benzerleri ve karıştırılması
Sığır dili mantarının doğada bir benzeri daha bulunmaktadır. Turuncu Sığır dili diyebileceğimiz bu mantarın Latince adı: (Hydnum rufescens) dir.
O da yenebilen bir mantar ise de tadı biraz acıdır ve aynı derecede lezzetli görülmemektedir. İkisini ayıran en büyük özellik ise bu mantarda şapka altı dikenlerinin sap üzerine kadar uzanmamasıdır. Dikenler ile şapka arasında dikensiz bir halka kalır. Bak: yandaki şekil. Ayrıca bu mantarın şapkasının üzeri, sığır dili mantarından farklı olarak, ayağından ve dikenlerinden daha koyu renktedir.
Sığır Dili Mantarı Faydaları
Oldukça faydalı bir mantar olarak ön plana çıkan sığır dili mantarı, özellikle şifacı etkisiyle önemli bir potansiyel teşkil ediyor.
– Bitkinlik ve halsizlik sorunu ile karşı karşıya kalanlar için oldukça faydalıdır.
– Demir minerali konusunda zengin bir mantar türüdür. Böylece demir eksikliği ile kansızlık problemi önemli oranda azaltır.
– Diğer mantar türlerine göre daha az yağ oranı içerir. Böylece zayıflamak için diyet amaçlı kullanılır ve aynı zamanda besleyicidir.
– Kanın pıhtılaşmasına karşı etkilidir ve kılcal damarları güçlendirir.
– Bünyesinde pek çok önemli vitamin ve mineral kaynağı barındırır.
Hydnum repandum, commonly known as the sweet tooth, wood hedgehog or hedgehog mushroom, is a basidiomycete fungus of the family Hydnaceae. First described by Carl Linnaeus in 1753, it is the type species of the genus Hydnum. The fungus produces fruit bodies (mushrooms) that are characterized by their spore-bearing structures—in the form of spines rather than gills—which hang down from the underside of the cap. The cap is dry, colored yellow to light orange to brown, and often develops an irregular shape, especially when it has grown closely crowded with adjacent fruit bodies. The mushroom tissue is white with a pleasant odor and a spicy or bitter taste. All parts of the mushroom stain orange with age or when bruised.
A mycorrhizal fungus, Hydnum repandum is broadly distributed in Europe where it fruits singly or in close groups in coniferous or deciduous woodland This is a choice edible species, although mature specimens can develop a bitter taste. It has no poisonous lookalikes. Mushrooms are collected and sold in local markets of Europe and Canada.
Acı ama lezzetli bir mantardır. Temmuz gibi bolca bulunur özellikle Karadeniz de. Zonguldak