Mantar gelişme mevsimleri
Mantarların et kadar lezzetli olduğu söylenir. Örneğin ülkemizde en çok üretilip tüketilen şapkalı mantar Agaricus bisporus (Çayır mantarı) için lezzeti sağlayan maddeler; 3-oktason, benzaldehit oktanol ve zokten-1 gibi maddelerdir. Protein yüzdesi açısından ete rakip olmasa da insan vücudu için gereken esansiyel amino asitlerden etlerde bulunmayan bazıları birçok mantar türünde bulunur. Kültür mantarında % 90 su, % 3.5 protein, % 0.3 yağ, % 4.5 karbonhidrat, % 1 mineral madde bulunur ve 272 KCal’lik bir enerji değerine sahiptir. Proteinin sindirilme değeri %72-83 arasındadır ve bu değer oldukça yüksek bir değerdir. Yani mantar yediğimizde aldığımız proteinin büyük kısmını sindirebiliriz ve vücudumuz bu proteinden fazlasıyla faydalanır. Meyve ve sebzelerle kıyaslandığında iyi bir Lisin, Arginin, Histidin ve Threonin kaynağıdır. Yapılan araştırmalara göre mükemmel bir folikasit kaynağı olan Agaricus bisporus mantarı, kandaki şeker seviyesini düşürdüğü ve kolestrolü azalttığı için kalp ve damar hastalıklarında diyet yemeği olarak kullanılabilmektedir.
Ülkemiz ve dünya mantar üretimi ve tüketimi karşılaştırıldığında göze çarpan en büyük fark dünyada tüketilen mantarların çeşitliliğidir. Ülkemizde son yıllara kadar sadece kültür mantarı (Agaricus bisporus) üretilir ve tüketilirken (doğadan toplanan farklı türler sadece belli bölgelerimizde tüketilmektedir), dünyada çok farklı mantarlar üretim ve tüketim kapsamındadır. Dünyada en çok üretilen ve tüketilen mantarlar Agaricus bisporus, Lentinus edodes (Shii-take), Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı), Tramella fuciformis, Aricularia polytricha, Flammulina velutipes, Volvariella volvacea, Agaricus blazei ve Ganoderma lucidum mantarlarıdır. Bu mantarlardan Lentinus edodes (Shii-take) ve Pleurotus ostreatus (istiridye mantarı, kavak mantarı) ülkemizde de son yıllarda ilgi görmeye başlayan ve az miktarlarda üretilen mantarlardır.
Mantarlar büyümek ve üreme organı oluşturmak için, uygun bir yetişme yerine, iklime ve bilhassa rutubet derecesine ihtiyaç gösterirler. Birçok mantar türü bütün bir yıl boyunca görülebilir, fakat ekseriytle lamelli mantarlar ve Boletuslar sonbaharda ortaya çıkar. Ilık hava halleri, üreme organlarının oluşturulması için en iyi şartlardır. Kurak yazlardan sonra mantarlar hiç görünmeyebilir veya rutubetin artmasıyla birlikte Eylülde ortaya çıkabilir.
İlkbaharda en erken çıkan mantarlar Morchella’lardır. Yaz boyunca Agaricus’lar, Russula’lar, Boletus’lar ve diğer yenilen mantarlar sıra ile ortaya çıkarlar. Bir çok türler yumuşak geçen kışlarda gelişmelerini devam ettirebilirler, böyle kışlarda yemeklik mantar toplanabilir. Ancak yenilebilen bir çok mantar türü kısa bir büyüme mevsimine sahiptir.
Mantar toplayıcıları, bütün bir yıl boyunca hangi mantarların, nerede, ne zaman ortaya çıktığı hakkında bir tecrübeye sahiptirler. Ancak bu herzaman geçerli bir tecrübe sayılmaz. Kurak bir yılda, kuzeye bakan gölgelik ve yosunlu yerlerde mantar aranmalıdır. Yağışlı yazlarda ise bu gibi yerler çok rutubetli olacağından, kumlu topraklarda ve kayalık yerlerde arama yapılır.