Kükürt mantarı

Kükürt mantarı

Kükürt mantarı
Kükürt Mantarı Yenir mi? Kükürt Mantarı Nasıl Tanınır? Kükürt Mantarının Tadı Nasıldır? Kükürt Mantarı Nerelerde Yetişir? Kükürt Mantarı Nasıl Tüketilir?

Kükürt mantarı – Laetiporus sulphureus
Polyporaceae familyasından yenilebilen bir mantar türü. Hoş renkli ve güzel dokulu, çürükçül bir odun mantarıdır. Görüntüsü ve et yapısı nedeniyle İngilizce de ağaç istakozu, ağaç yengeci veya ağaç tavuğu olarak isimlendirilir. Ayakta veya yatmış sert odunlu ağaç kütüklerinde, özellikle kültür ve yabani kiraz ile mehlep ağaçlarında görülür. Bu nedenle ülkemizde kiraz mantarı adıyla da anılır. Ağaç köklerine de tutunduğu için bazen yerde görülür ama esasen kütüklerin yukarı kesimlerinde daha fazla yetişir. Kükürt mantarının kökü 20-25 cm derine kadar inebilir. Bunun nedeni çürümüş ağaç köklerinde besin bulmak için kökün içlerine doğru gitmek zorunda olmasıdır. Yaşlandıkça yenmesi zorlaşır.

Kükürt Mantarı Nasıl Tanınır?
Şapka : Büyük bir mantardır, Genişliği 5-30 cm civarında fakat 60 cm’yi aşar, derinliği 20 cm’ye ulaşabilir. 3 cm civarı kalınlıkta yarım daire veya yelpaze şeklinde veya düzensiz şekillidir. İnce pürüzsüz veya az kırışık, süet gibi yüzeye sahiptir. Gençken parlak sarıdan turuncuya kadar renklerde olur. Yaşlandıkça ve güneşe maruz kaldıkça rengi açılır. Genellikle kümeler halinde, kat kat, raf gibi üst üste, bazen ayrı ayrı çok sayıda çok büyük tek kanat şeklinde oluşur.

Bunu da oku :  Mart Mantarı

Lameller: Sarımsı renktedir. mm başına 2-4 adet dairesel gözenek düşer, gözeneklerin derinlikleri 5 mm kadardır.

Etli Kısım: Beyazdan açık sarıya kadar tonlardadır. Kalın olup gençken sulu ve yumuşaktır. Yaşlandıkça sertleşir ve ufalanabilir hale gelir.

Spor İzi : Beyazdır ve sporlar oval yassı, 5.5-7 x 3.5-5 µm boyutlarındadır.

Kükürt Mantarının Tadı Nasıldır?: Tadı tavuğu andırır.

Kükürt Mantarı Nerelerde Yetişir? : Mantar, büyük yığınlar halinde yetişir, kilolarca ağırlıkta olabilir. Özellikle Okaliptüs, karaağaç, ceviz, kültür ve yabani kiraz ile mehlep ağaçlarında görülür.

Kükürt Mantarı Ne Zaman Toplanır? : Genellikle yaz ve sonbahar aylarında yetişir. Kış ve bahar aylarında da nadiren de olsa görülmektedir.

Kükürt Mantarı Nasıl Tüketilir?
Pek çok kişi bu mantara karşı alerjik olduğundan özellikle genç mantarlar tercih edilmeli ve yenmeden önce küçük bir miktarı denenmelidir. Diğer yabani mantar türlerinde olduğu gibi, zehirli mantarlarla (Örneğin, Omphalotus olearius) karıştırılabileceğinden kesin emin olunmadan tüketilmemelidir.


Chicken of the woods mushroom “Laetiporus Sulphureus”

Laetiporus sulphureus is a species of bracket fungus (fungi that grow on trees) found in Europe and North America. Its common names are crab-of-the-woods, sulphur polypore, sulphur shelf, and chicken-of-the-woods. Its fruit bodies grow as striking golden-yellow shelf-like structures on tree trunks and branches. Old fruitbodies fade to pale beige or pale grey. The undersurface of the fruit body is made up of tubelike pores rather than gills.

Bunu da oku :  Sütsüz Mantar

Laetiporus sulphureus is a saprophyte and occasionally a weak parasite, causing brown cubical rot in the heartwood of trees on which it grows. Unlike many bracket fungi, it is edible when young, although adverse reactions have been reported.

Description
The cap is attached directly to the trunk of a tree and is initially knob-shaped, but soon expands to fan-shaped, typically growing in overlapping tiers. It is sulphur-yellow to bright orange in colour and has a suedelike texture. Old fruitbodies fade to tan or whitish. Each shelve may be anywhere from 5 to 60 cm (2 to 23.5 in) in diameter and 4 cm (1.5 in) thick. The fertile surface is sulphur-yellow with small pores or tubes and has a white spore print. When fresh, the flesh is succulent and exudes a yellowish juice, but soon becomes dry and brittle. It has a strong, fungusy smell.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 283 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment