Kestane Mantarı
Kestane mantarı, Agaricus bisporus familyasından yenilen mantar türüdür. Marketlerde satılan kültür mantarı’nın farklı yetiştirme teknikleri uygulanarak farklı tat ve renkte üretilen hali kestane mantarı olarak adlandırılır. Beyaz kültür mantarının bir çok farklı çeşidi vardır. Bunlardan daha büyük ve koyu renkli olanları portobello mantarı olarak adlandırılır ve kestane mantarı da Avrupa ülkelerinde portobello mantarı olarak bilinir.
Kestane mantarı, Agaricus spp. mantarlarının, kültür mantarı olarak yetiştirilen bir türü de Agaricus campesteris, Kestane Mantarı’dır.
Kestane mantarı, Kahverengi şapkası olan beyaz saplı ve sıkı dokulu bir mantar çeşididir. Bazı yörelerde çayır mantarı olarak da bilinir. İlkbahar ve sonbahar aylarında meralarda ve çayırlıklarda kendiliğin yetişen bir mantar türüdür. Şekil olarak beyaz kültür mantarlarına çok benzer. Suni olarak yetiştirilir.
Kestane mantarı, besin değeri çok yüksek bir mantar çeşididir. İçerisinde insan vücudu için yararlı özellikle protein ve demir bulunur. bun minerallerin dışında kalsiyum, potasyum, bakır ve fosfor da vardır. Doğada yetişme şekli yan yana ve bitişikmiş gibidir.
Doğada bir çok çeşit mantar var demiştik bunların içerisinde zehirli olanları da vardır, ama sadece birkaç tanesi zehirlidir. Mantarlar genel yapı itibarı ile şapkalılar, küflüler ve tek hücreliler olarak üçe ayrılır. Kestane mantarı şapkalı mantarlardandır. Bu mantar çeşidi nemi yüksek yerlerde yetişir. İyi gübrelenmiş yerlerde daha iyi yetişir.
Kestane mantarı, yenilebilir olması nedeni ile insanlar tarafından tüketilen mantarlar arasındadır. Özellikle de kestane mantar sote en çok yapılan yemeğidir.
Zehirsiz bir kestane olduğunu doğada kendiniz toplarken üzerlerinin lekeli olup olmadığı bakılır eğer bu şekilde emin olamaz iseniz de toplanıp eve getirdikten sonra gerçek bir gümüş kaşık değdirildiğinde kaşığın rengini karartır. Mantar çeşitleri içerisinde en çok tüketilenler şapkalı mantarlardır. Kültür mantarlarının da şapkalı türünden olması buna bir etkendir.
Ülkemizde mantarların açık arazilerde dağlarda yada ormanlarda bireysel toplama ile tüketilmesi oldukça fazladır. Bu durumun iyi yanları da, kötü yanları da vardır. İyi yanının nedeni, taze olarak mevsiminde tüketme olanağımızın olması, kötü yanı ise, mantarın zehirli olup olmadığını bilebilecek kapasitede olmamanız durumunda hem kendiniz için hem de aileniz için çok tehlikeli olmasıdır. Mantar zehirlenmeleri ülkemizde oldukça fazladır. Bu yüzden ölenler bile olmuştur. Sağlığınız, ve ailenizin sağlığı için mantarlar hakkında bilginiz yok ise kesinlikle kendiniz toplayıp evinize getirmeyiniz. Kestane mantarları insanların rahatlıkla tüketebileceği bir mantar çeşididir.
tadı beyaz mantara göre biraz değişik ama çok daha besleyici olduğunu söylüyorlar. istanbul