İstiridye mantarı hastalıkları

İstiridye mantarı hastalıkları

İstiridye mantarında görülen hastalıklar
»Yeşil kalıp ( Trichoderma viridae): istiridye mantarında yeşil renkli yamalar ve küpler YAPRAK (KAYIN , İSTİRİDYE ) MANTARI Hastalık ve Zararlıları şeklinde gözlenen en yaygın hastalıktır.

Haşarat
» Sinekler: Scarid sinekler, Phorid sinekler, Cecid sinekler, mantar ve spawn kokusuna gelmektedir . Sinekler kompostun içine yumurtlayarak ve onlardan çıkan larvalar mahsule zarar verir. Larva misel, mantar, yem ve meyve tüketimi için uygun olmayan organları içine nüfuz eder.

YAPRAK (KAYIN , İSTİRİDYE ) MANTARI Hastalık ve Zararlıları
»Akarlar : mantarların yüzeyinde görünen çok ince, küçük böceklerdir. Bu zararlı değildir, ancak çok sayıda mevcut yetiştiricisi rahatsızdır.

» Sümüklüböcekler, Salyangoz: Bu zararlılar daha sonra bakteriler ile enfekte olup YAPRAK (KAYIN , İSTİRİDYE ) MANTARI Hastalık ve Zararlıları mahsulün kalitesini etkileyen zararlılardır .

Diğer Zararlıları
» Kemirgenler: kemirgenler tarafından saldırı çoğunlukla düşük maliyetli mantar tesislerinde (çamur ev) bulunur. Zararlılar tahıla sardırılmış miselleri yerler. Kompost içinde delikler açarak yemek suretiyle zarar vermektedirler.

» Mürekkep mantarları (Coprinus spp.): Kompsotun gelişimine zarar veren işletme içerisinde aşırı sıcaktan dolayı meydana gelen mantardır. Bunlar daha sonra ömürlerinin bittiğinde kompostun yüzeyinde kara bir leke kütlesi haline gelir .

Ilık ve nemli ortamlar mantar üremesi için uygun ortamlar olmasına karşın aynı zamanda bir çok haşere ve patojenler için de elverişli ortamlardır. Mantar üretim tesisinin dış ortamı mantar zararlıları ve hastalıklarına kaynak teşkil ediyorsa mantar üretimine büyük zararlar verebilirler. Bakteriyel, fungal kontaminasyon,sinek ve haşere gibi zararlılar en önemli nedenleridir.

Bunu da oku :  Mantarı aynı gün pişirin

Bakteriyel problemlerin başında Pseudomonas tolaasii ile bulaş riski gelmektedir. Bu tip bakteriler mantarlarda leke hastalıklarına neden olmaktadırlar. Etkilenen mantarların rengi solar, kırılgan ve daha kısa raf ömrü olmaktadır. Mantar odalarında devamlı olarak aşırı nem, yetersiz havalandırma ve yüksek sıcaklık bu gibi bakteriyel enfeksiyonların yol açarlar. Bu tip enfeksiyonlar mantar verimin oldukça düşürdükleri için tüm dünyada mantar üreticileri için büyük bir problemdir.

Rakip küflerin substrat içerisinde üremesi üreticiler için başka bir büyük problemdir. Üretmek istediğimiz mantar türleri ile kompost içerisindeki besin maddelerini kullanmak için yarış içerisinde olduklarından dolayı, mantar verimine oldukça olumsuz yönde etki ederler. Yeşil küflerin yaklaşık olarak 30 değişik türü istiridye mantarı verimine %30-100 arasında kayıplara neden olabilmektedirler. Bu kayıplara neden olan Trichoderma spp. türleri major etkenlerden birisidir.

Sinekler ve böcekler mantar üretiminde kayıplara neden olabilmektedirler. Özellikle Phorids ve Scarids cinsi sinekler mantar üreticilerin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan birisidir. Olgun larvalar mantar misel yapıları ile beslenmelerin yanında mantar oluşumlarının içerisinde de girerek, mantar üretiminde büyük kayıplara neden olabilirler. Böcekler, karıncalar ve sinekler bakterileri ve rakip küflerin taşıyıcıları olduklarından mantar hastalıkları ile mücadele de oldukça zorluk çıkarırlar. Fareler kompost içeriklerini ve mantarları tükettiklerinden dolayı kayıplara neden olurlar.

Bunu da oku :  Mantarda hastalık ve zararlılar

Mantar hastalıkları ve zararlılarla mücadele etmek verimli mantar üretimi için oldukça önemlidir. Sanitasyon ve hijyen kuralları gibi bazı temel mücadele adımlar mantar üretiminde hayati anlamları vardır. Kuluçka ve mantar oluşum evrelerinde kontamine olan mantar kompost torbaların derhal ortamdan uzaklaştırılması alınacak önlemlerden bir tanesidir. Mantar odalarındaki pencere, kapı ve havalandırma deliklerin önlerine çeşitli ince perdeler konularak böceklerin ve sineklerin girmelerini zorlaştırıcı engeller konulmalıdır. Mantar odalarının zemini daima temiz tutulmalı ve yerdeki böcekleri tutucu zamklı matlar kullanılmalıdır. Son olarak mantar odalarında kullanılan alet ve cihazlar daima temiz olmalı ve kullandıktan sonra dezenfekte edilmelidir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 151 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment