Saman ve Pamuk kompostu farkları

pamuk saman mantar kompost

Saman ve Pamuk kompostu farkları
Kompost Nedir?
Kompost, istiridye mantarının gerekli nem kuluçkaya yatıp daha sonra bu ortamdan yetişip olgunlaşana kadar içinde mantarın gerek duyduğu besin ve maddelerin bulunduğu kati karışımdır. Bu karışım mantar miseli, Saman , pamuk cürufu, ayçiçek kabuğu , buğday kepeği vs kati maddeler oluşur. Ülkemizde de bu kati maddelerden en çok yaygın olarak pamuk cürufu veya buğday samanı kullanılır.

Pamuk Çekirdeği Kabuğu Ve Buğday Samanı
%75 Pamuk çekirdeği kabuğu, %24 buğday samanı ve %1 kalsiyum karbonat (doğal kireç taşı tozu).

Pamuk çekirdeği kabuğu ve buğday samanı karışımının su tutma kapasitesi, sadece pamuk çekirdeğine göre daha fazladır. Sadece pamuk çekirdeği kabuğunun % 55-58 oranında su tutma kapasitesi vardır. %65-70 gibi oranlara çıkabilmek için saman ile karıştırılmalıdır.

Pamuk çekirdeği kabukları sıcak su ve alkol ekstraktları içermektedir. Bazı araştırmacılara göre pamuk atıkları herhangi bir termal uygulama gerektirmeksizin istiridye mantarı üretiminde kullanılabilir.

Buğday Samanı Ve Kepek
– 50 kg saman
– 2.5 kg kepek
– 2 kg misel
– 1 kg kireç
– 1 kg alçı karışımı kullanılabilir.

Bunu da oku :  Kompost İşleme Yolları

Hazırlanan kompost dan 10 adet 12 kg lık mantar miseli aşılanmış poşet elde edilebilir. Odanın nemini ve sıcaklığını kontrol etmek amacıyla dijital gösterge kullanılarak nem ve sıcaklık takibi yapılabilir. Miselin poşet içinde sargı süresi yaklaşık olarak 8-10 gündür. Uygulamadan 20 gün sonra ilk primordium ve çıkışlarını müteakip yirmi dördüncü günün sonunda ilk hasat yapılmaya başlanılabilir. Bir poşetten ilk hasatta 2.5 kg ürün alınırken toplamda 10 poşetten 25 kg ürün alınabilecektir.

Saman ve Pamuk kompostu arasındaki farklar
1. Saman kompostu en iyi şartlarda ağırlığının en fazla % 20’si kadar verim verir.
Pamuk kompostu ağırlığının en az %30’u kadar verim verir. Maximum %80’e kadar çıkabilir.

2. Saman kompostundan mantarlar tane tane çıkar.
Pamukta marul gibi küme halinde büyükçe çıkar ve bu sayede mantarı satmak daha kolay olur.

3. Saman homojen bir şekilde pastörize edilemediği için kolay hastalık kapar.
Pamuk ise daha dirençli bir materiyal olması sebebiyle hastalık ihtimali daha düşüktür.

4. Kompost içerisinde metabolizma faaliyetlerinden dolayı oluşan suyun buharlaşması ve daha sonra tekrar gerekli suyun yerine konması gerekir. İstiridye Mantarı Kültüründe su ve hava alış-verişinin sürekli olmalı, sabit kalmamalıdır. Sıcak günlerde mantar torbası içerisinde ortaya çıkan konsantre gazın sıkıca paketlenen ıslak pamuk üzerinden dışarı atılması kolay değildir. Bu yüzden kompost iç ısısı yüksek derecelere çıkabilir. Sonbahar ve kış aylarında pamuk kompost, sıcak mevsimlerinde ise saman kompost kullanmak avantajlı olabilir. Eğer pamuk kompost kullanılırsa, kompost blok çapı 15-20 cm?ye kadar düşürülmelidir.

Bunu da oku :  Kompost yapım yöntemleri

5. Saman kompostu daha hafiftir bir odaya bu sebeple 10 ton saman kompostu koyulabilir.
Pamuk kompostu ise saman kompostuna daha ağırdır ve aynı odaya 17 ton kompost koyabilirsiniz.

Yüzde verim hesabıyla hesap yapabilirsiniz ki yukarıdaki tüm şartlara göre pamuk kompostu, saman kompostundan daha iyidir.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 115 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment