Kompostta geri dönüşüm

mantar, saman kompost

Kompostta geri dönüşüm
https://www.facebook.com/ ulugbey ulugbey : Rusya`da yaşayan ve istiridye mantarı yetiştiren bir Azeri arkadaşımdan önemli bir bilgi aldım. Sizlerle bu bilgiyi paylaşmak istiyorum. İkinci veya üçüncü flaş (hasat) sonrasında bizlerin çöpe attığı veya cüzi bir fiyata sattığı kompost torbalarının içindeki samanı, tekrar ikinci üçüncü hatta dördüncü, beşinci defa kullandığını söyledi. Özellikle kendi kompostunu kendi yapanlar için çok faydalı bir bilgi ve çok büyük bir maddi tasarruf olabileceğini düşünüyorum..

https://www.facebook.com/ kadir berrak : Hastalık taşımayan temiz torbalar elbette misel yerine kullanılabilir. Pastörize edilen yeni samanla yarı yarıya karıştırılabilir. Teorik olarak bu doğru. Bu oran değişebilir tabiiki.. Ama yarı yarıya parçalanarak kullanılırsa sarım hızlı olacaktır. Ancak deneyerek toplam ne kadar ürün alındığı gözlenebilir. Bu oran 1/4 oranında kullanılırsa ve iyi parçalanırsa düzgün ürün alınabileceği kanısındayım.

https://www.facebook.com/ ulugbey ulugbey : Arkadaşımın çalışması şöyle. İki defa hasat (flaş) sonrasında kompost torbaları çıkarılıp parçalıyor, içindeki samanlar bir havuzda yıkanıyor, daha sonra bu samanlar haşlanarak (kaynatılarak) tekrar yeni miselli kompostlar yapılıyor. Olayın en ince noktası 70 santim uzunluğundaki torbaların ağızlarını bağlamadan önce her bir torbanın içine parmak kalınlığında kavak ağacından kesilmiş 60 santimetre boyunda uçları sivriltilmiş 5-6 dal parçası saplanıyor ve sonra torba ağızları bağlanarak eski samanlardan yapılmış yeni kompostlar hazır hale getiriliyor. Daha sonraki dönemde samanı ve içindeki kavak ağacı dallarını yine aynı işlemlere tabi tutup temizlik dezenfekte vs yapıp yeni kompostlar yapabilirsiniz. Verimde asla bir düşme söz konusu olmayacaktır aksine içindeki kavak ağacı dallarından dolayı verimde artış olacaktır dedi. Arkadaşım miseli kendi ürettiği için eski sağlam kompostlardan misel aşılaması yapmıyorum diyor! Ben kesinlikle bu şekilde bir AR-GE çalışması yapacağım ve sonucu resimli olarak sizlerle paylaşacağım. Herkese kolay gelsin. Yüce Rabbim işlerinizi rast getirsin. Bol bereketli helal kazançlar diliyorum..

Bunu da oku :  Kompost özellikleri

https://www.facebook.com/ mahmut adem : Saman için mantıklı, peki ya pamuk kompostu?

https://www.facebook.com/ profile.php?id=xxx : Kardeşim gecen sene yaptım ama hastalık buldu kompostum pamuktan çıkarttım yığdım bir kenara duruyor nasıl olacak ya da olur 200 poşet var.

https://www.facebook.com/ ulugbey ulugbey : Şapkalı kültür mantarında daha güçlü kompost gerek olduğu için muhakkak besiyer takviyesi gerek olacaktır misal tavuk gübresi gibi. Denemek lazım bence, besiyer takviyesi ile bir müddet fermante edilse olabilir, onun içinde bir poşette ar-ge yapmak lazım.

https://www.facebook.com/ recep gudur : Samanda ve pamukta selüloz vardır ve fermente ile elde edilen uçucu azot vardır bunlar sonradan ilave edilemez ki gelişen kompost faz 1 faz 2 safasında yavaşlatmak bile hatadır verim kaybı yapar

https://www.facebook.com/ profile.php?id=x : Kompostun verimi içinde besin kalmadığı için bitiyor. Selülozu tamamen enzimlenmiş ve kullanılmış samanı veya pamuğu tekrar kullanmak nasıl bir mantık?

https://www.facebook.com/ kadir berrak : Arkadaşlar! Bu konu oldukça iyi irdelenmesi gereken bir konu. Hemen olmaz denilecek bir konu değildir. Unutmamamız gereken bir konu var. Bu çok önemlidir. 10 ton kompost yapmak için kullanılan kuru madde yaklaşık olarak 3.5 ton civarındadır. Bizim normal olarak elde ettiğimiz maksimum ürün 3 tona yakındır (pamuk telefiyle yapılan kompostlar hariç). Taze istiridye mantarında ki su oranı yaklaşık olarak yüzde 90 civarıdır. Yani 1 tonda 900 kg su 100 kg kuru madde ihtiva eder. Her ne kadar enzimler ve dönüşümler olsa da mantar suyu içinde bu kütle ağırlık olarak fazla bir yer tutmaz. Aslında mantar veriminin düşmesine sebep olan şey kompost içerisinde yer alan suyun azalmasıdır. Bir süre sonrada suyun azalmasından dolayı keçeleşmesi söz konusudur. Bütün bu saydığım sebepleri göz önüne aldığımızda yukarda arkadaşımızın anlattığı olaya hemen karşı çıkmamak gerekir. En azından işi biten on yada yirmi kadar torbayı anlatıldığı şekilde deneyerek görmekte fayda vardır diye düşünüyorum.

Bunu da oku :  Saman ve Pamuk kompostu farkları

https://www.facebook.com/ kadir berrak : Yalnız beyaz kültür mantarında ekim öncesi fermentasyon olduğundan dolayı saman yapısı tamamen değişmektedir. Bu nedenle yeniden kazanım için işlem yapılırken samanın çamurlaşması söz konusu olabilir. Bunu dikkate almak gerekir.

https://www.facebook.com/ ulugbey ulugbey : Zaten geri donusumde sadece eski samana misel eklenip kompost yapilmiyor. Selüloz destegi icin icine 4-5 cubuk kavak agaci dallari konulmasi tavsiye ediliyor..

Türk Mantar: Takipteyiz / 16 Kasım 2017

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 47 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment