Yenilebilir Mantar Çeşitleri Yeryüzünde yenilebilir onlarca mantar çeşidi var. Durum böyle olunca mantarlar dünya mutfaklarında ve yerel mutfaklarda geniş bir kullanım alanına sahip. Kestane, Porçini, Reishi, Trüf, Kanlıca, İstiridye, Cincile, Şitaki. Bunlar yenilebilir mantar türlerinin sadece birkaçı ve daha onlarcası var. Farklı aromaları ve görüntüleriyle birçok yemeğin ana malzemesi olan, kimi zaman vegan yemeklerine kimi zaman et yemeklerine lezzet veren mantar türlerini sizler için bir araya getirdik. Bu yazımız sayesinde en popüler yenilebilir mantar çeşitlerini yakından tanıyacaksınız. Enoki Mantarı Uzun saplı ve küçük şapkalı görüntüleriyle en dikkat çekici mantarlar arasında…
Read MoreGün: 22 Mayıs 2021
Trüf Mantarı
Trüf Mantarı Trüf mantarı nedir? Trüf Mantarı Nasıl Üretilir? Trüf mantarı fidanı nerede bulunur? Trüf Mantarının Özellikleri Nelerdir? Trüf mantarı doğal afrodizyak mıdır? Trüf Mantarının Faydaları Nelerdir? Trüf Mantarı Türleri Nelerdir? Trüflük Fidanların Dikimi Nasıl Yapılmalıdır? Trüf aşılı fidan alımında nelere dikkat etmek gerekir? Trüf mantarı nedir? Trüf mantarı yani bir diğer değiş ile kara elmas birçok kaynakta kralların özel yemeklerinden biri olarak anılmaktadır. Trüf mantarı oldukça değerli bir besin kaynağıdır. Birçok yerde bu mantarın açık arttırma yöntemi ile büyük meblağlara satıldığını görmeniz mümkündür. En önemli özelliklerinden biri besin değeri…
Read MoreMart Mantarı
Mart Mantarı Hygrophorus marzuolus. Yenilebilen (zehirsiz) lezzetli bir mantar olup ülkemizde çok fazla bilinmeyen bir türdür. Şapka rengi genç bireylerde kirli beyaz ve gri tonlarında olup dışbükey yapıdayken, yetişkin bireylerde şapka dalgalı yapıda olup, gri-koyu gri veya kayrak mavi (mavi röfleli) renk tonlarındadır. Orman zemininde aralayarak kaldırdığı yaprakların altından lamel beyazlığı ve belirginliği ile çok rahat seçilebilir. Mantarın eti beyazdır, kendine has hoş bir kokusu ve tadı vardır. Spor rengi beyaz, krem ve açık sarı tonlarındadır. Habitat olarak karlar çekildikten sonra yayılım göstermeye başlayıp Haziran ayı ortalarına kadar geniş yapraklı…
Read MorePuf mantarı
Puf mantarı Lycoperdon perlatum – Puffball Mushroom – Puf Mantarı – At osuruğu mantarı Halk arasında Puf Mantarı veya amiyane tabirle Osuruk Mantarı olarak da bilinir. Yetişme döneminde yani taze iken beyaz dolgun, içli, oldukça etli bir yapıya sahiptir. Birkaç gün sonra eskimeye başladığında önce koyu bir renk almaya başlar ve iyice kahverengiye çalan bir renk değişikliğine uğrar. Sıkıştırıldığında ya da üzerine basıldığında puflayarak içerisindeki tozlaşmış özleri dışarı püskürtür. 4-5 cm çapında, üzerine basınca puf diye bir spor bulutu çıkaran mantar. Puf mantarı da denir. Genç olanları yenilebilir, zehirli değildir…
Read MoreKestane Mantarı
Kestane Mantarı Kestane mantarı, Agaricus bisporus familyasından yenilen mantar türüdür. Marketlerde satılan kültür mantarı’nın farklı yetiştirme teknikleri uygulanarak farklı tat ve renkte üretilen hali kestane mantarı olarak adlandırılır. Beyaz kültür mantarının bir çok farklı çeşidi vardır. Bunlardan daha büyük ve koyu renkli olanları portobello mantarı olarak adlandırılır ve kestane mantarı da Avrupa ülkelerinde portobello mantarı olarak bilinir. Kestane mantarı, Agaricus spp. mantarlarının, kültür mantarı olarak yetiştirilen bir türü de Agaricus campesteris, Kestane Mantarı’dır. Kestane mantarı, Kahverengi şapkası olan beyaz saplı ve sıkı dokulu bir mantar çeşididir. Bazı yörelerde çayır mantarı…
Read MoreKörek, Diken, Çakşır Mantarı
Körek, Diken, Çakşır Mantarı, Pleurotus eryngii Bölüm: Basidiomycota Sınıf: Agaricomycetes Takım: Agaricales Aile: Pleurotaceae Yenilebilen (zehirsiz) lezzetli bir mantar türüdür. Şapka çapı 3-15 cm aralığında olup, gelişme döneminde yayvan , ilerleyen süreç ve yetişkinlik süresince içbükey düzensiz huni şeklini alır. Şapka kenarları içeri dönük, kıvrık ve yarıklı yapıdadır. Gençlik dönemi boyunca rengi beyazken , yetişkinlik döneminde kirli beyaz, kirli sarı veya sütlü kahverengi tonlarında olur. Sap 3-10 x 1-3 cm ortalamaları boyutundadır. Mantarın eti beyazdır. Tadı ve kokusu hoş, hafiftir. Lamerller önce krem, kuruyunca sarımsı krem tonuna döner. Lameller genç…
Read MoreMelez Mantarı
Melez Mantarı Melez Mantarı Nasıl Tanınır? Melez Mantarının Tadı ve Kokusu Nasıldır? Melez Mantarı Ne Zaman Toplanır? Melez Mantarı Nerelerde Yetişir? Melez Mantarı Nasıl Temizlenir? Melez Mantarı Nasıl Tüketilir? Melez Mantarı Yenirmi? Melez Mantarı – Boletus Elegans – Suillus Grevillei Suillaceae ailesine ait yenebilen mülayim bir mantar türüdür. Melez Mantarı Nasıl Tanınır? Şapka : Yarım küre veya çan şeklinde, 5-15 cm büyüklüğündedir, daha sonra merkezinde hafif bir kubbe bırakarak yayvanlaşır. Bilhassa rutubetli havalarda yapışkandır. En dış örtüsü kolayca zar gibi soyulabilir. Zar gibi ince bir örtü ile sapa bağlanır, bu…
Read MoreÖküz Mantarı
Öküz Mantarı, Boletus bovinus Öküz Mantarı Nasıl Tanınır? Öküz Mantarının Tadı ve Kokusu Nasıldır? Öküz Mantarı Nerelerde Yetişir? Öküz Mantarı Ne Zaman Toplanır? Öküz Mantarı Nasıl Tüketilir? Öküz Mantarı Suillus familyasından olan gözenekli mantar Avrupa ve Asya’ya özgü bir mantar olmasıyla beraber Kuzey Amerika ve Avustralya da da tanınmıştır. İlk defa 1973 yılında keşfedilmiştir. Yaz sonları ve sonbaharda ortaya çıkan bu mantar, yapışkan şapkası, sap üzerinde devam eden borucukları, geniş köşeli delikçikleri ile tanınabilir. Öküz Mantarı Nasıl Tanınır? Şapka : 4-10 cm büyüklüğündedir. Önce tümsektir, daha sonra yayvanlaşır. Düz ve…
Read MorePosteki Mantarı
Posteki Mantarı, Coprinus comatus, Söbelen Mantarı Söbelen Mantarı Nasıl Tanınır? Söbelen Mantarının Kokusu ve Tadı Nasıldır? Pösteki Mantarı Nasıl Toplama ve Temizlenir? Pösteki Mantarı Nerelerde Yetişir? Söbelen Mantarı Ne Zaman Toplanır? Söbelen Mantarı Zehirli midir? Pösteki Mantarı – Coprinus comatus – Söbelen Mantarı Mantarın bilinen adı Söbelen Mantarıdır. Mantarın adı, özellikle genç mantarların, söbe yani oval olmasından, yani yumurtaya benzemesinden gelmektedir. Bu mantara Pösteki Mantarı da denilmektedir. Bu ad ise mantarın dış görünüşü ile koyun postunu andırmasına bağlı olarak verilmiş olmalıdır. Söbelen Mantarı Nasıl Tanınır? Şapka: Gelişmiş mantarların şapkası çan…
Read MoreSığır Dili
Sığır Dili, Hydnum repandum Türkiye’nin pek çok farklı bölgesinde yetişen mantar türleri arasında sığır dili mantarı geliyor. Beyaz rengi olması ile beraber olgunlaşma döneminde ortası çukur bir etki oluşturur. Peki sığır dili mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sığır dili mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler. Sığır dili mantarı tıpkı sığır dili gibi kültürlü bir yüzeye sahip mantar türlerinden biridir. Kadifemsi bir dokuya sahip olması ile beraber, kremsi beyaz ile beraber sarımsı portakalın yanı sıra zaman içinde tavuk rengine dönüşür. Özellikle mutfaklarda önemli bir yer tutması ile…
Read More