İstiridye mantarı üretiminde işletme giderleri

İstiridye mantarı işletmesi

İstiridye mantarı üretiminde işletme giderleri
Marmara Mantar olarak tarafımıza en çok sorulardan birisi;
Üretimine başladığımda ne gibi giderlerim olacak?
Firma olarak müşterilerimize her zaman en doğru bilgiyi vermeye çalışmaktayız. Müşteri fabrikamızdan hemen kompost alsın düşüncesiyle hiçbir zaman hareket etmedik etmeyeceğiz.

Biz en doğrusunu anlatalım, girişimciler kendi maddi durumlarını kıyaslasınlar ve buna göre hareket etsinler istemekteyiz. Bu yüzdende bu soruyu internet ortamında da siz değerli girişimciler ile paylaşmak istedik.

Deneyimlerimiz ile, yaşadıklarımız ile ve üretimimiz ile A’dan Z’ye masraflarını yaptığımız ve bildiğimiz için bu konuda deneyimli olarak % 10 yanılma payı ile İstanbul için masrafları fiyatlandırdık.

Mantar üretimine başlamayı düşünenler için işletme giderleri : (100 m2’lik 10 – 15 ton kompostluk 1 oda için ortalama fiyatlar verilmiştir)

1- İşletme kirası
(100 m2’lik bir üretim odası için bugün İstanbul’da bodrum katlarda 250 tl den başlayıp 2500 tl ye kadar çıkan semtler var. Lüx semtler dışında daha varoş semtlerde bu iş yapıldığını düşünürsek ortalama 600 TL ile 800 TL arasında makul bir yer kiralamak mümkün.)

İşletme kurulacak yer için öncelikle o bölgenin bağlı olduğu belediye ile görüşüp ruhsat alınıp alınamadığını mutlaka öğrenmenizi tavsiye ederiz. İleride büyüme hedefleniyorsa mutlaka ruhsat alınacak bir belediye sınırları içinde olmanızı tavsiye ederiz. Bugün bir çok bölgede ruhsat almamış belediyeden habersiz bu işi yapan arkadaşlar elbette mevcut. Bu şekilde sadece ürettiğiniz mantarları pazarcılara, halcilere ve mantar alım satım yapan aracılara çalışırsınız ki buda mantarınızı ucuza satmak demek çünkü bu saydığımız alıcılar her zaman ucuza mal almaya çalışırlar. Halbuki üretim ruhsatı alındığında sizden belge isteyen otellere, restoranlara, catering firmalarına, marketlere ve daha bir çok yere daha pahalı mantar satabilirsiniz. İhracatta yapabilirsiniz.

Bunu da oku :  Kayın mantarı

2- Elektrik gideri

  • 40-48BTU klima 24 saat çalışıyor.
  • hasat döneminde 1 odada 15 – 20 adet 1 metrelik florasan lambalar günde 8 – 10 saat çalışıyor.
  • Hasat döneminde kirli hava emiş fanı ve taze hava fanları 15 – 30 dk/saat çalışıyor.
  • Aylık gelen fatura yukarıda belirttiğimiz şekilde çalışan cihazlar ile 350 TL’dir. Bu rakam kullanılan makine ve ekipmana bağlı olmakla birlikte 300 – 500 TL arasında aylık gider diyebiliriz. Bugün Türkiye’nin en pahalı elektriğini bizler yani İstanbul firmaları kullanmaktadır. Bizler buna rağmen mantar üretiminde iyi karlar elde etmekteyiz. Elektriğin pahalılaşması ile beyaz eşya şirketlerinin de a ve a+ tipi klimalarını üretmesi açıkçası yüzümüzü güldürmüştür. Mantar üretiminde en büyük 2 gider kira ve elektriktir öncelikle. Yıllanmış, yaşlanmış klimalar ile bu işi yapanlar elektrik giderinden şikayet ede dursunlar bizler yeniliklere ayak uyduran firmalar hemen invertörlü A+ tipi klimalara geçerek elektrik giderlerinden % 50 oranında kurtulduk. Eski tip klimalar -5 derece den sonra çalışamazlar. Ama yeni nesil bu klimalar motor ısıtma soğutma sistemleri olduğundan artık soğuk havalarda işlerimize sekte vuramamaktadır. Ayrıca bugün tüm Türkiye’de yeni özel elektrik üreten şirketler ile anlaşma yapıldığında % 40 indirimli elektrik satın alıyoruz. Mevcut hatlarımıza hiçbir ek işlem yapmadan…Tavsiyemiz; ESKİ MAKİNA VE EKİPMAN KULLANMAYIN. YENİSİNİ ALIN FATURALARDAN TASARRUF EDİN

    Bunu da oku :  Kabaca mantar yetiştirme maliyeti

    3- İşçi-Eleman, Personel giderleri
    Bugün bir oda hasadını 1 kişi (bu kendinizde olabilir) rahatlıkla yapabilir. 1 kişi 2 odayı rahatlıkla hasadını, bakımını, nemlendirmesini yapabilir. Bunun için ayrıca bir işçi almanıza gerek yok bu işlemleri kendiniz yapabilirsiniz. Veya asgari ücret ile bir eleman alabilir bu işlemleri ona yaptırabilirsiniz. Bu işi kendisi yapanlar vaktinin tümünü bu işe ayıranlar için açıkçası bir personel gideri bulunmamaktadır.

    Kompost ilk geldiğinde kamyondan odaya taşımaya 4 kişi ve atık kompostları (3 ay sonrasında) atmak için 2 tek yevmiye ile çalışarak bu ayak işlerinizi yapmış olurlar. Bugün İstanbul da yevmiyeli işçi maliyeti 1 gün için 50 – 60 TL’dir.

    İşletmem içinde başka ne gibi maliyetim olur? Kompost koyduktan, hasat bitene kadarki geçen sürede maliyetlerim bu kadar mıdır ?

    Elbette değil. Bir işletme iseniz ve bu işi meslek haline getirmiş iseniz, mutlaka 1 pazarlamacı çalıştırmanızı tavsiye ederiz. 5 TL/kg dan satacağınız mantarı 8 – 10 TL den satmak istemez misiniz ? Bunun için de bir pazarlamacı işe alıp otelleri, restoranları ve mantar alım potansiyeli olan işletmeleri günlük rutin dolaştırmanız, hem markanız adına iyi bir yatırımdır hem de gelirinizi iki katına çıkaracaktır.

    Bunu da oku :  İstiridye Mantarı Üreticileri Dikkat II

    Bu masrafın dışında alım satım yapan kişiler ile anlaşmanıza bağlı olarak mantarınızın nakliyesi var. Alıcı kapınızdan bir fiyatla alır veya siz alıcıya götürürseniz o zaman biraz daha yüksek bir rakama alabilir. Bunun için mantarınızın nakliye masrafı ortaya çıkacaktır.

    Paketleme izniniz var ise, paketleme maliyetlerinizde ortaya çıkacaktır ki mantarınızı daha da pahalıya satacağınız için bunlar küçük masraflar olarak işletme giderlerinize kaydedilecektir.

    İhracat yaparken mantar kasalar ile değil de şoklanmış, dilimlenmiş ve paketlenmiş olarak sevk edilir.

    Yurtdışında mantar özellikle soğuk ve sıcak ülkelerde marketlerde deep freeze dolaplarda paketli olarak satılır. Ülkemizde yaygın olanlar daha çok bezelye, dilimlenmiş patates gibi ürünlerde varken yurtdışında bir çok sebze bu şekilde tüketilmektedir.

    İhracat yapmanız için sizden bu şekilde ürün istenecektir. Şoklama , dilimleme, ve paketleme maliyetleri kg başına 2 -5 TL civarında olup mantarı satarken de zaten bu giderlerde fiyatınız üzerine eklenmiş olmaktadır.

    Marmara Mantar olarak genel işletme giderlerini bir çatı altında sizler ile paylaşmak istedik. Ülkemizin her şehrinde değişen maliyetleri düşünerek en azından bir iskelet bir ortalama ortaya çıksın istedik. Umarız işinize yarayan bilgiler olacaktır.

    Herkese bol hasatlar dileriz.

    (Marmara Mantar 2012)

    Click to rate this post!
    [Total: 0 Average: 0]
    (Visited 45 times, 1 visits today)

    Related posts

    Leave a Comment