Mantar üretimi için kanunen gerekli belgeler

mantar sertifikalar

Mantar üretimi için kanunen gerekli belgeler
İlanlar bölümünde sıkça karşılaştığımız soruların başında; “mantar üretimi için gerekli belgeler“, “kanunen bu iş hangi evraklara ve işlemlere tabi tutulmakta” konularını görmekteyiz.
Biraz yardımımız olsun bu tür sorulara dedik ve aşağıda bazı bilgileri paylaştık. Sırasıyla yapmanız gerekenleri Marmara Mantar olarak en doğru şekilde göstermekteyiz.

Mantar üretmeye resmi olarak ve belgeli başlayacakların hangi yolu izlemeleri gerekiyor ?

1 – Vergi levhası ;
? Ülkemizde ne iş yaparsak yapalım öncelikle maliye kaydımızın açılmış olması gerekmektedir. Yani vergi levhası almak ilk iştir. Maliyeye kayıt yaptırıp vergi levhasını almayan her iş yeri usulsüzlük yapmış olmaktadır. Ve bunun elbette cezaları vardır.
? Türkiye de mantar üretimi ve üretimcilerinin ( tahmini – ortalama ) % 60’ı kayıt dışı, merdiven altı diye hitap edilen kesimdir.
? Bulunduğunuz il – ilçe vergi dairesinden vergi levhanızı almanız demek; ürettiğiniz mantarları faturalı satmanız anlamına gelir. Bir çok otel, restaurant, yemek üreticileri, market ve şarküteriler ve pizza üreticileri aldıkları mantarlar için fatura talep ederler. Vergi levhamız olduğunda toptancı bir şirkete malı dökme olarak satıp da onların üzerinden yukarıda saydığımız işletmelere mal satma zemini ortadan kalkarak direkt çalışma imkanınız olacaktır. Ürününüzü direkt kendiniz pazarladığınızda kazancınız % 40 civarında artmış olacaktır ki bu bir üretici için çok çok ciddi bir kar oranıdır.
? Bir çok üretici ürünlerini toptancılara direkt ucuza sattığı için daha fazla kar’dan mahrum kalmaktadır. Gözlemlerimizle bu işin toptancılığını yapanlar üreticiler ile neredeyse aynı parayı hatta daha fazlasını kazanabilmektedir.
? Bu yüzden bu işi yapıyorsak vergi levhamızı alıp fatura kesebilmeliyiz. Ülkemizde bir şahıs şirketi kurulumu 200 TL ile 400 TL arasında değişmektedir. ( mali müşavirler ve noter masrafları küçük değişiklikler gösterebiliyor.)

Bunu da oku :  Kompost satışı sözleşme örneği

2 – Belediye ruhsatı;
Ülkemizde hangi ilde hangi ilçede veya köyde olursanız olun bir üretim – alım satım -vs.. yani bir ticaret söz konusu ise o ticaretin yapılacağı mekan için mutlaka bağlı bulunduğu belediyeden iş yeri açma ruhsatı alınmalıdır.
Mantar üretiminde belediyelerin size vereceği belgenin adı ; “Kültür mantarı üretimi” ruhsatıdır.
Bu ruhsatı alabilmek için üretim yapılacak yer çok önemlidir. Bina altı, boş müstakil depo, ahır, açık alana çadır veya sera, bir binanın çatısı vs..
Ruhsat alınmak istenen “mekan” ruhsat verilip verilmeyeceğini belirler.
Örneğin ; Bir apartmanın bodrum katına İstanbul da hiçbir belediye ruhsat vermemektedir.
Ama size ait bir kaç katlı bir evin bodrum katına üretim ruhsatı alınabilinmektedir.
Müstakil yerlerde ruhsat almak çok daha kolaydır. Ama bu yer bir sanayi sitesinin içinde ise gıda maddesi üretildiği için belediye ve sanayi sitesi yönetimi bu duruma izin vermemektedir.
Köy yerleri veya tarımsal ilçelerde müstakil yerler, ahırlar, depolar mantar üretimine uygun hale getirilip kolaylıkla üretim ruhsatı alınabilinmektedir.
İstanbul da belediye ruhsatı için istenilen ücret m2 = 1.5 TL ile 2.5 TL arasında değişmektedir. ( belediyeden belediyeye farklılıklar göstermektedir )
Ruhsata gidildiğinde belediye vergi levhası da isteyecektir.

Bunu da oku :  Kabaca mantar yetiştirme maliyeti

3 – Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı gıda üretim belgesi ;
Gıda üretimi için bakanlığın il – ilçe müdürlüklerine ruhsatı aldıktan itibaren 1 ay içinde başvurup gıda üretim belgesi alınması zorunluluğu vardır.
Kanunen yeni yayınlanan tebliğde de ( 2012 ocak ) belediye ruhsatına müteakip 1 ay içerinde bu belgenin alınması gerekmektedir.
Başvuru gerçekleştirilen sonra 100 ile 200 TL arasında bir masraf ile bu belge il – ilçe müdürlüklerinden verilmektedir.

4 – İSO – 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi , İSO – 22000:2008 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Bu belgeler marketler, restaurantlar, oteller, pizza üreticiler, vs.. gibi işletmelerde tercih edilmenizi sağlar.
Çünkü bu belgeleri almış bir üretici denetlenmiş – daha profesyonel ürün üreten ve sertifikalı hammaddeler kullanan bir üretim yapıyor demektir. Yurtdışı akreditasyonu da ( 300 usd tutuyor ) yapıldığında ihracat için bu belgeler alıcı ülkeler tarafından yeterli görülmektedir.
Bu belgeleri almak için üretimde ; 1 yıllık kayıtlı ve her aşaması takip edilen ve denetlenen bir süreç gerekmektedir.
Belge başına 2.000 TL ile 3.000 TL’lik bir masraf söz konusudur.

5 – İTU Belgesi ( İyi tarım uygulamaları belgesi )
Ülkemizde şuanda sadece MİGROS marketlerinde istenilen bu belge de iso belgeleri gibi 1 yıllık bir süreç ile denetlenmiş ve takip edilmiş ve sertifikalı hammaddeler ile üretilmiş anlamına gelerek ürünümüzün değerini arttırmaktadır. İtu belgesi olan mantar üreticileri ürünlerini % 50 daha fazla kar oranı ile satabilmektedir.

Bunu da oku :  Mantar örtü toprağı

6 – Organik Tarım Belgesi
Mantar üretiminde organik tarım belgesi alabilmek şuana kadar mümkün olamamıştır. Kullanılan hammaddelerinde kesinlikle organik – sertifikalı ve belgeli olması gerekmektedir. Örneğin ; Kullandığımız hammaddeler den SAMAN’ın organik belgesi olabilmesi için organik buğday üretilen bir tarladan alınmış olması gerekir. Ülkemizde organik tarım henüz oturmamış bir sektör ve çok çok az girişimci – çiftçi organik tarım yapmaktadır. 5 – 10 organik tarım yapılan dönümlük bir araziden de yeteri kadar organik saman çıkmayacağından mantar üretiminde hammaddenin ve mantarın organik belgesini almasını zorlaştırmaktadır. Kullanılan tüm hammaddenin organik olması gerektiğinden her ne kadar Organik Tarım başvurumuzu yapmış olsak da işleyen süreçte bu belgeyi alabilmemiz için pek umudumuz yoktur.
Ülkemizde ciddi bir üretici olup da büyümeyi hedefleyen ve mantar sektöründe yıllarca başarıyı yakalamak isteyen girişimci arkadaşlarımızın yukarıda saydığımız 1, 2 ve 3 nolu belgeleri alması gerekmektedir. Bu belgeler işlerinizi büyütmenize bu sektörde daha kalıcı bir hale gelmenize sebep olacaklardır.
Türk Mantar olarak her zaman en doğru bilgiyi sizlerle paylaşmaktayız.
Yukarıdaki konuyla ilgili yardıma ihtiyacı olan ve ya soruları olan arkadaşlar fabrikamızı arayarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirler.

Herkese bol hasatlar dileriz.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
(Visited 449 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Mantar üretimi için kanunen gerekli belgeler”

  1. cemal temel

    Ruhsat için belediye ne evrakı istiyor. Tarım müdürlüğünden evrak gerekiyormu ?

Leave a Comment