Çiğ mantar daha sağlıklı
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Anabilim Dalı Başkanı, mantarın içeriğinde fazla miktarda yağ ve kolesterol olmadığını, iyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesinin daha faydalı olacağını bildirdi.
Prof. Dr., yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışmalar ile yemeklik mantarlar üzerindeki ilaç kalıntılarını, tarım ilaçları da denilen pestisit kalıntılarını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.
Mantardaki pestisitleri tespit etmek için yaklaşık 7-8 yıldır çalışma sürdürdüklerini anlatan Prof. Dr., periyodik olarak hem üretim firmalarından hem de marketlerden alınan örneklerde yaptıkları analizlerde pestisit kalıntısını tespit etmeye çalıştıklarını kaydetti. Birkaç yıl önce yaptıkları analizlerde bazı firmalardan aldıkları numunelerde yüksek oranlarda pestisit kalıntıları tespit ettiklerini bildiren Prof. Dr., ilgili firmalara olayın ciddiyetini anlattıklarını, son dönemde yemeklik mantarlarda yaptıkları analizlerde ise herhangi bir sorun bulunmadığını ifade etti.
Çiğ olarak yenilebilen insan sağlığına yararlı sebze
Prof. Dr., ilaç kalıntısı olan bir mantarı temizleyip tekrar pazara sunma şansı olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Mantar çiğ olarak yenilebilen bir sebze. Ama insanlar doğadan topladıkları mantarlar konusunda dikkatli davranmalı. Zehirli olup olmadıklarını anlamak için deneyimli ve bilgili olmak lazım. Birbirine çok benzeyen, aynı renkte, fakat farklı türde olan mantarlar var. Yani bir mantar sınıflandırması söz konusu. Deneyimli gözler bunları ayırt edebilir, ama genelde renkli mantarların tüketilmemesinde fayda var. Niteliği bilinmeyen mantar tüketilmemeli. Bazı yörelerimizde vatandaşlar deneyimli olduğu için bunları alıp tüketiyorlar. Ama yine de bu konuda dikkatli olmakta fayda var.”
“Mantarın içeriğinde fazla miktarda yağ ve kolesterol yok. İyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır” diyen Prof. Dr., “Çünkü mantar protein kaynağıdır. Çiğ olarak tüketilmesi daha faydalı olur. Yurt dışında mantar daha çok çiğ olarak tüketilmektedir” diye konuştu.
Prof.Dr., 1990’lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri Florida Üniversitesi’nde bir çalışma yapıldığını, yemeklik mantarların belirli miktarlarda sürekli yenildiğinde kolesterolü düşürdüğünün tespit edildiğini belirtti.
Mantar üretimi yapılırken alınması gereken tedbirler
Prof. Dr., mantar üretiminde bazı tedbirler alınması gerektiğini anlatarak, “Mantarlar için ruhsatlı pestisitler var. Bunların kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Ancak hasat zamanına yakın dönemlerde mümkün olduğunca ilaç kullanılmamasını öneriyoruz. Bunların kalıntı sürelerinin dikkate alınarak kullanılmasını söylüyoruz” dedi. ( 27 Ocak 2013 – cumhuriyet.com.tr )
Hamile kadınların kaçınması gereken tek mantar türü çiğ, büyü ve toksik mantarlardır. izmir