Sorun işsizlik mi yoksa mesleksizlik mi?

tarla ve ekimler

Sorun işsizlik mi yoksa mesleksizlik mi?
Tarım Bakanı, günde 7 lira ücretle, tarım işletmelerinde çeşitli konularda işsizlere eğitim verdiklerini belirterek, Türkiye’de sorun işsizlik mi, mesleksizlik mi? Maalesef yıllarca tüm köylüler çiftçidir diye yanlış bir kanıya kapıldık diyor.

Malumunuz üzere, Ulusal Süt Konseyi kuruldu ve faaliyete geçti. Konseyin başkanlığına da Ethem Sancak seçildi. Geçen hafta Ethem Sancak, Süt Konseyi’nin gelecekteki faaliyetini şekillendirmek amacıyla tüm süt üreticilerini bir araya topladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı’nın de katıldığı toplantıya, benim de içinde bulunduğum bir grup gazeteci de davetliydi. Bakan ile uzun uzun sohbet etme imkânı bulduk.

Bakan, tarımın artık profesyonelleştiğine ve çiftçiliğin de meslek haline geldiğine değiniyor. Ardından da insanların tarımdan para kazandığını belirtiyor.
Bakan’ın ilginç bir tespiti daha var. O da tarım alanlarında iş gücü ihtiyacının arttığı. Bakan, tarımla ilgili mesleki eğitimde de gelişmeler olduğunu ifade ediyor ve bugüne kadar pek de duyulmamış bir uygulamayı paylaşıyor: “Günde 7 lira ücretle, tarım işletmelerinde çeşitli konularda işsizlere eğitim verdik. Bu uygulamamız 40-45 gün sürdü. Eğitimin sonunda da bu kişilere sertifika dağıttık. Ve tüm işletmelerimize de talimat verdik ki hizmet alımlarında bu sertifikalı elemanlara öncelik tanınsın diye.”

Bunu da oku :  Yaprak mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılmaz?

Her köylü, çiftçi midir?
Bakan, istihdama katkı sağlamak amacıyla yaptıkları çalışmaları anlatmaya devam ediyor. Diyarbakır’da cazibe merkezleri oluşturulduğunu ve GAP Planı çerçevesinde sosyal destek projelerini devreye soktuklarını belirten Bakan, kişilere üç aylık eğitim ve para verildiğinden bahsediyor. Bu sayede insanların iş sahibi olduklarını da ifade ediyor.

Bu noktada da Bakan, şu soruyu gündeme getiriyor: “Türkiye’de sorun işsizlik mi, mesleksizlik mi?”
Tüm köylüler çiftçidir diye bir yanlış kanının hâkim olduğuna da değinen Bakan, çiftçiliğin bir sanat olduğuna dikkat çekerek, “Köylüleri çiftçi kabul ediyoruz. Sonra bu insanlar şehre geliyorlar… İşsizler. Eğitim yok. Meslek yok. İşçiyi de köylüyü de aynı kişi kabul ediyoruz. Burada da ciddi hatalar yapıyoruz” dedi.

Tarımda verimlilik nasıl arttı
Sohbetimiz sırasında Bakan ilginç bir noktaya daha temas ediyor. Kendi cümleleriyle aktarıyorum: “Bugün için tarımda çalışan sayısı 5 milyon. Eskiden bu sayı 7.5 milyondu. Yani, tarımda çalışan sayısı azalıyor. Tarım arazilerinde de büyüme yok. Aynı şekilde hayvancılıkta da artış yok. Aksine küçük baş hayvanda azalma var. Fakat buna karşın tarımsal üretim değerinde yüzde 100 artış var. Daha açık bir anlatımla tarımda verimlilik artıyor. Bunu da bir rakamla destekleyeyim. Tarımsal üretim caride 22 milyar dolardan, 57 milyar dolara çıktı.”

Bunu da oku :  Dünyanın en ağır mantarı alıcısını bekliyor

Bakan, üretimin artırılması için çiftçiye 1.8 milyar TL nakit desteği, 1.5 milyar da üretime bağlı destek verildiğini açıklıyor.

IMF neden üretime karşıydı
Geçmişte ise desteklemelerin tamamen yanlış yapıldığının altını çizen Bakan, bunun da nedenini IMF’ye bağlıyor. “IMF, yıllarca bize üretimi siz artırmayın, biz artırırız diye talimat verdi. Gerekçe olarak da uluslararası piyasada dengeleri bozduğumuzu savundu” diyen Bakan, bu nedenle de yıllarca bilerek ve isteyerek yanlış destek verildiğini vurguluyor. Ardından da şöyle devam ediyor: “Biz ise Doğrudan Gelir Desteği’ni kaldırdık. Verimliliği ve kaliteyi artıracak şekilde destekleri belirledik. Mesela, hayvancılığın eskiden desteklemeden aldığı tüm pay yüzde 4’tü. Biz bunu yüzde 24’e çıkardık. Bu şekilde de tarımda verimlilik arttı. Yine, eskiden buğday ithal ediyorduk. Neden? Buğdayımız yok muydu? Vardı ama kalitesizdi. O nedenle de ithalat yapıyorduk. Şu anda sertifikalı tohumluk üretim ve kullanımına destek veriyoruz.”

Evet, Bakan ile sohbetimizin bir bölümü böyle. Yazımın başında da söylediğim gibi, tarım ve hayvancılık üzerine uzun bir sohbette bulunduk. Önümüzdeki günlerde yazılarımda bu sohbetten ilginç noktaları paylaşmaya devam edeceğim. Özellikle de Bakan’ın zeytin üreticileri ile ilgili yaptığı açıklamalar bence önemli. (2009)

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 68 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment