Makromantar – mantar nedir?
(MakroFungus, makromiset, yüksek mantar)
Makromantarlar klorofili olmayan, üreme organları ve esas bünyeleri iplik gibi, “hüf” denilen küçük borucuklardan ibaret canlılardır. Belirgin şekilleri ve yaşama modelleri ile bağımsız bir canlı alemidirler. Bu canlılar hem eşeyli hem de eşeysiz olarak, sporlar oluşturarak ürerler. Klorofil ihtiva etmediklerinden, bağımsız olarak şeker, yağ ve nişasta gibi organik maddeler oluşturamazlar. Bu nedenle diğer canlılara ihtiyaç duyarlar. Yani başka canlılardan beslenirler. Bir başka deyişle çürükçül veya asalaktırlar. Mantarın esas bünyesi ince iplik gibi hüfler kitlesidir ki buna misel denir. Bizim toprak üzerinde gördüğümüz ve yararlandığımız kısım, bu misellerin özelleşmesi ile dokunmuş bir eşeyli üreme organıdır.
Yukarıda kısaca tanımladığımız, çayırlarda, yol kenarlarında, ormanlarda, ağaç altlarında hemen hemen hepimizin sadece bir bölümünü (şapkasını) gördüğü ve bildiği makromantarlar; çok değişik renk ve şekillerde, bazılarını yediğimiz, bazılarından zehirlendiğimiz enteresan varlıklardır.
Kültür mantarı, yaprak mantarı, istiridye mantarı, mantar kompostu, mantar tohumu (misel), adını en çok duyduğumuz mantar terimleridir.
Öyle ki, mantarlar alemininin tümünü ele alırsak ,olağanüstü yumuşak ve büyük ölçüde saydam bir vücut yapısına sahip olduklarını ve buna rağmen dev bir sarmaşık gibi onlarca metrelik bir alana yayılabildiklerini görürüz. Ellerinden hiçbir şey kurtulmaz; suyu, toprağı, böceklerin, bitkilerin, memelilerin hatta kuşların dokularını bile istila edebilirler.
Mantarlar alemi aslında çok karmaşıktır. Burada ele aldığımız makromantarlar, Eumycophtya filumu (gerçek mantarlar) sınıfına dahildir. Bundan başka daha birçok mantar sınıfı mevcuttur. Bunlara örnek olarak; bölünen mantar bitkiler, cıvık mantarlar, algsi mantarlar, keseli mantarlar, çomak mantarlar, ikincil mantarlar gibi sınıflar gösterilebilir.
Bizim burada ele aldığımız yenebilir mantarlar, büyük ölçüde sudan oluşan ve aroması nedeniyle bizlere çekici gelen bir besindir. 100 gram pürtüklü mantarın içeriğinde, sadece 5 gram protein, 10 gram karbonhidrat ve sadece 1 gram yağ bulunur. Geri kalanı sudur. Ancak mineral tuzlar açısından oldukça zengindir. Kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir içerir. Mantarlar C vitamini açısından çok fakirdirler. Buna karşılık, B grubu vitaminler, K ve D2 vitamini açısından zengin mantar türleri vardır.
Doğadan Sofranıza Mantar Üretimi
A mushroom or toadstool is the fleshy, spore-bearing fruiting body of a fungus, typically produced above ground, on soil, or on its food source.
The standard for the name “mushroom” is the cultivated white button mushroom, Agaricus bisporus; hence the word “mushroom” is most often applied to those fungi (Basidiomycota, Agaricomycetes) that have a stem (stipe), a cap (pileus), and gills (lamellae, sing. lamella) on the underside of the cap. “Mushroom” also describes a variety of other gilled fungi, with or without stems, therefore the term is used to describe the fleshy fruiting bodies of some Ascomycota. These gills produce microscopic spores that help the fungus spread across the ground or its occupant surface.
Forms deviating from the standard morphology usually have more specific names, such as “bolete”, “puffball”, “stinkhorn”, and “morel”, and gilled mushrooms themselves are often called “agarics” in reference to their similarity to Agaricus or their order Agaricales. By extension, the term “mushroom” can also refer to either the entire fungus when in culture, the thallus (called a mycelium) of species forming the fruiting bodies called mushrooms, or the species itself.