Kompostlaşmaya etki eden faktörler

istiridye mantarı kompost

Kompostlaşmaya etki eden faktörler
Kompostlamaya etki eden faktörler genel olarak aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:

a) Atık Yapısı: Atığın çıkış mevsimine bağlıdır. Yaz aylarında çıkan atıklar, organik madde bakımından zengin, gevşek yapıda ve kompostlamaya daha uygundur.

b) Kimyasal bileşim: Atık içerisinde, mikrobiyal aktiviteyi etkileyecek zehirli maddeler olmamalıdır. Ham maddesinin C/N oranı, 35/1 ve 20/1 arasında olmalıdır.

c) Ekolojik Faktörler: Atıkta, mikroorganizma besin maddeleri yeterince bulunmalı, su oranı %40-60 arasında olmalı ve kompost yığını iyi havalandırılmalıdır. Atık pH’ı 6.0-8.0 arasında bulunmalı ve çevre sıcaklığı mikroorganizma gelişmesine uygun olmalıdır.

d) Ham Maddenin Mikroflorası: Başlangıçtaki mikroorganizma sayı ve çeşidinin fazla oluşu, parçalanmayı hızlandırmaktadır.

e) Ham Maddenin Hazırlanması ve Kompostlaşma Metotları: Ham maddenin mekanik olarak parçalanması, organik madde ilavesi ve uygulanan metot kompostlamaya etki etmektedir.

Kompostlamaya etki eden faktörler kompostlama işlemi üzerinde etkilidirler. Kompostlama işlemi, sürecin verimini, hızını ve kalitesini değiştiren bir çok parametreye bağlıdır. Bunlar C/N oranı, sıcaklık, havalandırma, pH, su içeriği, zararlı maddeler, dane büyüklüğü ve aşı maddeleri olarak sınıflandırılabilir.

Bunu da oku :  Atık kompost alım | satım

İklim şartları, yığına giren materyalin parça büyüklüğü, kimyasal yapısı, nem ve havalandırma durumuna göre kompostun oluşumu bu metodla 2 ay ile 2 yıl arasında değişir. Başlangıçta 7-15 günde bir havalandırma, karıştırma ve eksilen nemin ilavesinden sonra yığın yeniden kapatılır. Kompostlaşma işlemi 3-4 yığın açımından sonra gerçekleşmişse eleme işlemine geçilir. Bu aşamada nem %40’ın altına düşmüş olacaktır. Elek üstü materyal yeni yığınlarda aşılama materyali olarak işlev görür. Olgunluk; materyalin kahverengi siyah humuslu toprak görünümü ve kokusu alması, nötr veya hafif alkali pH’da olması, içerisinde bazı toprak canlılarının görünmesi ile anlaşılır. Son üründe C/N oranı 12-15/1 civarında, yani topraktaki dengeli mikrobiyal faaliyet için ideal olan orana yakın olmalıdır.

Tohumların ekim veya fidelerin saksıya alınma zamanı geldiğinde, torbadan veya başka yerden aldığımız toprağı kabına dökmeden önce dibine birkaç parmak kalınlığında kompost yerleştirebilirsiniz. Sonra biraz kompostu toprak ile karıştırıp kabın ağzına birkaç santim kalana kadar doldurun. En üste de yine kompostu serpin. Yetiştirme sezonu boyunca her 2-3 haftada bir, bir avuç kompost ekleyerek veya “kompost çayı” denilen, bir miktar olgun kompostun 2-3 gün havalandırılan suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla sulayarak bitkilerinizin gelişme aşamalarını takip edebilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 45 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment