Dede sakalı
Dede sakalı olarak da bilinen Hericium erinaceus, yeleye benzer uzun geçişli filizli görünümünden dolayı aslan yelesi ismiyle de anılıyor. Mantarın saymakla bitmeyen faydalı özelliği var. Bu özelliklerin en bilineni ve etkilisi hafıza geliştirici olması. Bu yüzden mantar türünün tıbbi alanda kullanım alanları önemli bir yer tutuyor. Hatta öyl eki, bir efsaneye göre, aslan yelesi mantarı insanlara aslan gibi bir hafıza ve çelik gibi sinirler vadediyor.
Dede sakalı mantarı .İlkbahar ve sonralarında, sonbahar aylarında, çam ormanının içinde, bazen de çam iğnelerinin altında, bazen de açıkta yetiştiği görülmektedir.. Tek tek ya da dağınık gruplar halinde görülür. Ülkemizde çam ve köknar ormanlarında sıkça bulunur. Yenilebilen mantarlardandır.
Hericium Mantarı yenilebilir ve tıbbi mantardır. Yüksek protein, düşük yağ ve yüksek besin değeri bakımında önemlidir. Beijing Instute of Food’un yaptığı araştırmaya göre her 100 g mantar 26,3 g protein, 4,2 g yağ, 44,9 g karbonhidrat, 6,4 ham selüloz, 10,2 g su, 856 mg fosfor, 18 mg demir, 2mg kalsiyum, 0,69 mg B1 vitamini, 1.89 g B2 vitamini, 0.01 mg karoten ve 323 kkal enerji içermektedir., yüksek düzeylerde β-D-glukan ve ergosterol da içerir. Hericium erinaceus, nöron (sinir hücresi) onarımını, yenilenmesini ve miyelinasyonu sağlayan “Sinir Büyüme Faktörü” sentezini güçlü bir şekilde uyaran hericenon ve erinacin içerir.
Hericium erinaceus, “Sinir Büyüme Faktörü”’nün sentezini arttırdığı için MS, demans ve Alzheimer tedavisinde besin desteği olarak kullanılmaktadır.
Hericium erinaceus’un tıbbi açıdan da çok önemlidir. Eski Çin’de tonik olarak kullanılmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalarla çok sayıda tıbbi bileşikler tespit edilmiştir. Klinik deneylerde, miselinin gastrit ülseri, duodenal ülseri ve sindirim kanal tümörü üzerinde iyileştirici etkisi olduğu belirlenmiştir. bu nedenlerle gelecek için umut vadeden türdür.
Tıbbî yönüyle dikkati çeken ve halk arasında ‘aslan yelesi’, Dede sakalı olarak adlandırılan diğer bir mantar türü Hericium erinaceus’tur. Bu mantarın, sindirim kanalında meydana gelen ülser, iltihap ve tümörler üzerinde tedavi edici rol oynadığı çeşitli çalışmalarla ispatlanmıştır. Kanserden kurtulup bu mantarı yiyen hastaların hayat sürelerinin beklenenden fazla olduğu söylenmektedir.
Neden Hericium Mantarı Tüketilmelidir?
Anti-Kanser Etkileri
Özefageal ve gastrik kanserlerde tedaviye yardımcıdır, kanser hastalarının yaşam süresini uzatabilir.
Sindirim Sistemine Etkileri
Uygun sindirimi destekler; gastrik ve düodenal ülserlere ve gastrite karşı etkilidir.
Bağışıklık Sistemine Etkileri
Gastrointestinal sistemi çevresel toksinlere, inflamasyona ve tümör oluşumuna karşı korur. Bir protokolün parçası olarak kullanılan bir ekstresi farelerde T ve B lenfositlerini arttırmıştır.
Sinir Sistemine Etkileri
Japonya’da alınan bir patente göre, bu mantarda, sinir hücresi büyüme faktörü sentezini kuvvetli bir şekilde uyaran ‘eninacines’ maddesi üretilmektedir. Bu bileşik, sinir hücrelerinin (nöronlar) tekrar büyümesini uyarır. Bu sebeple yaşlanmadan dolayı bunaklığın, Alzheimer hastalığının ve inmeden (felç) dolayı meydana gelen nörolojik travmanın tedavisinde, motor cevabın ve kavrama fonksiyonunun geliştirilmesinde tesirli olduğu ifade edilmektedir.
Hericium erinaceus (also called lion’s mane mushroom, monkey head mushroom, bearded tooth mushroom, satyr’s beard, bearded hedgehog mushroom, pom pom mushroom, or bearded tooth fungus) is an edible mushroom belonging to the tooth fungus group. Native to North America, Europe and Asia, it can be identified by its long spines (greater than 1 cm length), occurrence on hardwoods, and tendency to grow a single clump of dangling spines. The fruit bodies can be harvested for culinary use. There is no high-quality evidence from clinical research to indicate that lion’s mane mushroom has medicinal properties.
Hericium erinaceus can be mistaken for other species of Hericium, which grow across the same range. In the wild, these mushrooms are common during late summer and fall on hardwoods, particularly American beech. Usually H. erinaceus is considered saprophytic, as it mostly feeds on dead trees. However, it can also be found on living trees, so may be a tree parasite as well. This could indicate an endophytic habitat.
Both the Latin genus name Hericium and the species name erinaceus mean ‘hedgehog’ in Latin. This is also reflected by the German name, Igel-Stachelbart (literally, hedgehog goatee), and some of its common English names, such as bearded hedgehog and hedgehog mushroom.